BalearWeb: Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera
Els orígens de les Festes de Sant Joan de Ciutadella és remunten a segles enrere. Segons apunten els historiadors, la celebració neix entorn a l'ermita de Sant Joan d'Artrutx avui coneguda com Sant Joan de Missa. Tots els personatges que prenen part directa a la festa van rigorosament vestits d'etiqueta, i els més destacats són els que formen part de la "Junta de Caixers". Aquests són els representants de l'antiga societat de Ciutadella: noblesa (caixer senyor), clergat (caixer capellà), artesans (caixers menestrals) i pagesos (caixers pagesos). El flabioler, que acompanya la junta, és l'encarregat d'anunciar les ordres amb el tambor i el flabiol durant el transcurs de la festa.
Tot i que el programa de festes abraça altres activitats molt destacables i concorregudes, com són la nit dels festers i la Vetlla des Be, es pot dir que les festes de Sant Joan en el sentit estricte comencen amb el Diumenge des Bé, que se celebra el diumenge abans del dia de Sant Joan. En aquesta diada els membres de la Junta de Caixers es reuneixen al palau del caixer senyor, on aquest lliura la bandera al caixer fadrí. A les nou en punt, seguint els rituals de costum, el flabioler sona per primera vegada el tambor i el flabiol; i al llarg del dia la Comitiva recorre els carrers del centre històric de Ciutadella, visitant l'Ajuntament, el Palau Episcopal, la representació de la sarsuela Foc i Fum, l'hospital municipal, les entitats socials, les cases senyorials i les posades dels cavallers.
El personatge més vistós i que només es pot veure en aquesta diada, acompanyant la Junta de Caixers durant la tradicional capta, és s'Homo des Be: un home que representa Sant Joan Baptista, vestit amb pells de be, amb creus pintades als peus i braços i carregat amb un anyell viu.
Paral·lelament, a partir de les 20:00 h, a l'avinguda de la Constitució, el jovent es tira avellanes, amb música de la Banda de l'Agrupació Musical que, entre d'altres peces, sona el conegut Jaleo. Quan la Junta de Caixers i s'Homo des Be han fet totes les visites de rigor, té lloc la beguda de caixers a cal caixer casat. I finalment, seguint l'estricte protocol, es realitza l'acomiadament del caixer capellà i del caixer senyor.
Passat el Diumenge des Bé, les festes es reprenen el Dissabte de Sant Joan, el 23 de juny, a les 14:00 h, moment en què el flabioler, cavalcant un ase de cria, entra en el palau del Caixer Senyor i li demana permís per iniciar la festa. Tot seguit, a toc de flabiol, s'inicia el replec de caixers i cavallers, seguint els rituals de costum. A partir d'aquest moment, els cavalls i els seus genets esdevenen els protagonistes de la festa.
Dels actes del Dissabte de Sant Joan cal destacar l'espectacular i colorit Caragol des Born acompanyat per la Banda de Música i les emotives Vespres a l'ermita de Sant Joan de Missa. El programa d'aquest dia es completa amb la tirada d'Avellanes a sa Contramurada, les Corregudes a sa Plaça, el Caragol de Santa Clara, l'acomiadament a cavall del caixer capellà i del caixer senyor, la beguda de caixers i cavallers a la casa del caixer senyor i, finalment, l'acomiadament a peu del caixer capellà.
El Dia de Sant Joan, 24 de juny, a les 8:00 h, el flabioler sol·licita l'autorització del caixer senyor per iniciar el replec i un cop completada la qualcada tenen lloc les proves dels Jocs des Pla, les Corregudes de Sa Plaça i el Caragol de Santa Clara. El programa del matí finalitza amb la solemne Missa de caixers a la Catedral, la beguda de caixers i cavallers a casa del Caixer Capellà i els acomiadaments protocolaris.
Al capvespre, la qualcada baixa novament al Pla, on l'espera ,juntament amb la banda de música, la corporació municipal que hi ha estat expressament convidada a presidir els Jocs. Després del primer caragol se celebren els jocs de s'ensortilla, carotes i córrer abraçats. Acabats els jocs es fa el darrer caragol seguit per les Corregudes de sa Plaça i el Caragol de Santa Clara. Per últim, tenen lloc l'acomiadament a cavall del caixer capellà i del caixer senyor, la beguda de caixers i cavallers a casa del caixer senyor, l'acomiadament a peu del caixer capellà, i el darrer toc de flabiol, que dóna per acabades les festes.
© 1996-2024 BalearWeb / Menorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat